Blogposts

Blog

Geplaatst op woensdag 10 november 2010 @ 09:28 door Caniskoppie , 1017 keer bekeken

De verwachte filedruk voor vandaag is ...

Sja, denk er eens over na, hoe idioot is dat eigenlijk. Er worden files verwacht, en afhankelijk van welke dag het is en wat voor weer het is kunnen ze zelfs voorspellen hoe veel en hoe lang!

Vroeger (ja, ik weet het, cliché) belandde je per verrassing in een file, die was ontstaan na een ongeluk of een andere ongewone oorzaak.
Tegenwoordig ga je van huis in de wetenschap dat je in een file gaat staan. Met wat pech zelfs meer dan één, alhoewel, ook die was voorspeld dus van pech is geen sprake meer, alleen nog maar van opzet.

En is dat dan niet een beetje raar?
Honderden, nee, duizenden mensen gaan willens en wetens elke morgen en elke middag hun tijd staan verdoen in een schier eindeloze rij auto's. Honderden werkgevers moeten elke dag weer constateren dat hun personeel gestresst en misschien wel te laat op het werk komt.
En door al die mensen die op dezelfde tijd over dezelfde weg naar hun werk willen, komen er duizenden beroepsvervoerders (die immers al aan het werk zijn) óók al gestresst en misschien ook wel te laat op hun bestemming aan.

Nou wordt er al jaren gepleit voor arbeidstijdenspreiding. Mooi woord, vond iedereen, maar niemand doet er wat mee. Wat in meerdere buitenlanden al heel gewoon is, blijkt in Nederland totaal niet te kunnen. Want hier zitten we helemaal vast in het patroon hè, bij de baas werken van 8 tot 5, thuis eten om 6, nieuws om 8, douchen en naar bed om 10 uur. Afwijken van het patroon is afwijken van de maatschappij, en dat mag niet in Nederland, iedereen moet geïntegreerd zijn en hetzelfde doen.

Sinds kort is er een nieuw idee bijgekomen, het nieuwe werken noemen ze dat nu. Thuiswerken noemden ze dat vroeger al, en bij hoge uitzondering mocht iemand dat. Niet te vaak, en zeker niet structureel, want dat was niet te controleren. En werknemers zijn niet te vertrouwen en moeten gecontroleerd kunnen worden anders voeren ze natuurlijk helemaal niets uit.
Beetje jammer, dat gebrek aan vertrouwen. Want het thuiswerken zou zoveel oplossen, en zoveel méér productiviteit leveren. Jazeker, iemand die niet gestresst is, op zijn gemak zit, en lekker door kan werken op de momenten dat dat wil, levert véél meer af dan iemand die wel gestresst is en te laat begint, tussen collega's zit die mogelijk storen of storende invloeden kunnen hebben, en zich op de vingers gekeken voelt.

Een callcenter heeft daar wat op gevonden, en dat gaat mij weer te ver. Je mag van hen thuis werken, maar dan moet je wel een open verbinding tussen jouw PC en hun netwerk hebben, en toestaan dat zij met speciale software meekijken op jouw PC terwijl je aan het bellen en invoeren bent. Dat vind ik een inbreuk op mijn privacy, en wie garandeert mij dat zij niet meteen ook even in mijn bankgegevens kijken?
Andere bedrijven installeren een webcam of een anderssoortige monitor om hun thuiswerkende werknemers in de gaten te kunnen houden, en ook dat vind ik niet kunnen.

Nee, op zo'n manier zal het nieuwe werken niet van de grond komen.
Zolang werkgevers hun mensen niet vertrouwen, en zolang er werknemers zijn die er inderdaad dan de hand mee lichten en zo dat wantrouwen rechtvaardigen, gaat dat niet lukken. Jammer dat die werkgevers er zo over denken, en jammer dat ze niet op het idee komen om de productiviteit te controleren in plaats van het "werken". Want ik kan voor de webcam best doen alsof ik hevig zit te programmeren, terwijl ik eigenlijk een privé mail aan het tikken ben. Maar ik kan niet doen alsof ik een programma heb geschreven als ik dat niet heb!

Ik heb af en toe thuis gewerkt, toen ik nog werk had, als er bijvoorbeeld een ingewikkeld programma moest komen. Omdat wij altijd vroeg opstaan, zat ik dan al rond zeven uur, half acht achter mijn computer. Niet gestoord door telefoons, voorbijdwarrelende collega's, koffiedames met een praatje, enzovoort, kon ik dan lekker doorwerken tot een uur of tien. Even een uurtje de hond uitlaten, en dan van 11 tot 13 uur nog even doorgaan. Mijn lunchpauze duurde gemiddeld tot een uur of vier, hond uitlaten, en dan weer een uurtje aan de slag. Na het eten 's avonds ging ik nog van 8 tot 10 bezig, en dan had ik die dag zo'n acht uur gewerkt. Ontspannen, in een rustige omgeving, had ik dan waarschijnlijk meer werk verzet dan dat ik op kantoor in twee dagen voor elkaar had gekregen. Ik was geen twee uur per dag kwijt aan rijden en stilstaan, kreeg ook nog eens lekker frisse lucht van die twee uur wandelen, en ik vond het heerlijk. Jammer dat ik zodra het programma af was weer naar kantoor moest komen, maar gelukkig dook er beslist weer een ander probleem op wat ik beter thuis kon afhandelen.

Werkgevers, word eens wakker.
Werknemers, ga nou eens niet langer als makke schapen achter elkaar staan, maar denk eens na.
Is het zo'n probleem als een aantal mensen niet op het werk komt?
Scheelt ruimte, tijd, koffie, stress, benzine, vervuiling... én files!



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.