Blogposts

Blog

Geplaatst op zaterdag 02 oktober 2010 @ 13:11 door Caniskoppie , 633 keer bekeken

Sja, er komt een nieuw kabinet, met een nieuw regeerakkoord, en een nieuw gedoogakkoord. Prachtig hoor, maar ik moet het nog wel zien.

Dat nieuwe kabinet gaat iets nieuws doen, per 2011 of 2012 een dierenpolitie opstarten, met wel 500 agenten! Zeggen ze tenminste, want de PVV wil dat. Prachtig hoor, maar ik moet het nog wel zien.

En stel nou dat dat doorgaat. Er worden 500 mensen opgeleid tot dierenagent, als dat zo heet. Als ze tenminste ervoor opgeleid kunnen worden, want welk instituut heeft daar de kennis voor in huis? Wat moeten ze kennen en kunnen? Op de gestelde datum (mij helaas onbekend) lopen er dus 500 opgeleide deskundige dierenpolitiemensen op straat, en gaan op meldingen af. Prachtig hoor, maar ik moet het nog wel zien.

Want die meldingen, op het nieuwe nummer 114 "red een dier", moeten wel op een deskundige meldkamer terechtkomen. Die is er niet.
Dieren die gered (en dus inbeslaggenomen) gaan worden, moeten ergens ondergebracht worden, in een deskundige opvang. Die is er niet.
Dan moet een ter zake deskundig dierenarts beoordelen of het dier werkelijk verwaarloosd dan wel mishandeld is, dat vergt iets meer dan enkel wonden kunnen constateren. Die is er niet.
En dan moeten de overtreders beboet worden. Wacht eens, welke wet hebben ze overtreden? De onlangs afgezwakte welzijnswet voor landbouwdieren? Of een nieuw te maken wet voor welzijn voor huisdieren? Want ook die is er niet.
Goed, ze vinden een overtreden wet, door wie moet de boete dan opgelegd worden? Door een ter zake deskundige rechtbank natuurlijk, met deskundige rechters en advocaten enzovoort. Die is er niet.

Wat is er wel?
Een grote groep mensen die de Amerikaanse en Britse dierenpolitie in actie heeft gezien, en denkt, dat wil ik ook doen! Hondjes, poesjes en paardjes redden, en de bozerikken oppakken. Grote wijdopen idealisme uitstralende ogen, wie kent ze niet.
Maar hoeveel van die mensen zouden de pittige politie-opleiding kunnen volmaken? Want dierenpolitie moet wel écht politie zijn, met bevoegdheden zoals de politie ze heeft. En niet zo'n wassen neus zijn als de inspectiedienst van de Dierenbescherming nu is, met alle respect voor die harde werkers maar ze kunnen en mogen niets.

Nee, leuk bedacht, maar niet doorgedacht.
Begrijp me goed, ik ben helemaal vóór een goede dierenpolitie, maar ik ben ook realist. Met alleen 500 man op straat ben je er niet, de hele structuur er omheen heb je ook nodig. Die is hier niet, en daar gaan de ministeries voorlopig ook geen geld aan uitgeven.
Het ministerie van Landbouw laat zich toch enkel leiden door economische overwegingen, heeft zelfs het nieuwe HKB alweer min of meer laten vallen. Welzijn voor landbouwdieren staat ook op een bijzonder laag pitje, getuige de toestemming voor megastallen.
Vervoer wordt nog steeds niet of nauwelijks gecontroleerd, overtreders die nu gesnapt worden krijgen een dermate lachwekkende boete dat ze er gewoon mee doorgaan.
En datzelfde geldt voor mensen die kwaad doen bij huisdieren. Een ferme "foei" en heel misschien een boetetje, er kan nog niet eens een houdverbod van af want dat laat de wet niet toe!

Misschien verhuis ik toch maar eens naar een ander land, mét een overheid die weet wat ze wil, mét een sterke arm met hart voor dieren die ook daadwerkelijk wetten handhaaft.
En mét beter weer graag!



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.